Ik ben Dorothée Berensen. Een dertiger met passie om generaties aan elkaar te verbinden. Een beetje een out-of-the-box denker. Dat moet ook wel anders begin je niet met Geloveninbloei in een seizoen dat voor velen voelt als een lange blue monday..

In mijn leven heb ik heel veel mooie mensen mogen ontmoeten. Natuurlijk allereerst mijn ouders en zussen, familieleden, leerkrachten, clubleiders in de kerk, muziekdocenten. Later mijn echtgenoot, en na 20 jaar samen en zes woonadressen verder ook veel mooie mensen uit verschillende kerken waar ik mocht werken. Ieder van die mensen hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Een aantal mensen sprongen eruit. Mensen die op mijn pad kwamen op het juiste moment. Mensen met wie ik mijn passie deelde. Mensen die belangeloos tijd en liefde aan me geven, of die me juist het geschenk gaven om te kunnen geven.

‘..om te kunnen geven, heb je mensen nodig die kunnen ontvangen…’

Want – zo las ik laatst – om te kunnen geven heb je mensen nodig die kunnen ontvangen. Met vallen en opstaan heb ik mogen ontdekken dat het leven zoveel mooier is wanneer je toegeeft dat je elkaar nodig hebt. Jong en oud, of zoals dat wel eens genoemd wordt: ‘grijs en groen’.

‘…. Waarom? Simpelweg. Ik geloof in bloei.’

Waarom? Simpelweg. Ik geloof in bloei. 
En ik geloof als wij dat samen doen als generaties van grijs en groen dat we de wereld een stukje mooier maken. Kleurrijker om precies te zijn. 

Hoe mooi zou het zijn als we de moed hebben om familiegewoonten te verrijken door een gesprek op een dieper level te tillen?
Met elkaar te delen over wat ons echt bezighoudt?
Waar we mee strugglen. En waar je ten diepste eigenlijk een luisterend oor voor nodig hebt?

Hoe mooi zou het zijn als we samen dat laagje dieper gaan?
En investeren in een vriendschap met iemand van twee generaties ouder of jonger. Of investeren in de relaties met onze ouders? Ook als zij niet van de generaties zijn waar ze gewend zijn op dat level te delen?

‘… Hoe mooi zou het zijn als…’


Als we ervoor kiezen om een commitment aan te gaan en echt tijd nemen voor elkaar. Nieuwsgierig worden in de zin van open en meelevend.
Verrast te worden van de vragen van een andere generatie.

Wat zorgde in jouw leven voor bloei? Kan je iets vertellen over je familiewortels? Of over de grond waarop je staat? De traditie waar je mee groot werd? Welke normen en waarden je mee hebt genomen en welke je achter je hebt gelaten? Waren er ook periodes van snoei, wil je daar iets over delen? Als je een seizoen zou mogen kiezen, welk seizoen past dan het best bij de periode waar je nu staat?

Met dit intiatief hoop ik heel concreet generaties aan elkaar te verbinden en hen te inspireren tot een gesprek op een dieper level. Zo dat er steeds meer eerlijke, open gesprekken zullen zijn aan keukentafels, gesprekken over geloof, hoop en liefde. Waarom het soms wel lukt om daar je houvast te vinden en waarom je soms voor je het weet weer zelf probeert grip te houden op een bepaalde situatie en eigenlijk meer uit angst dan uit liefde reageert.

In alle eerlijkheid..


Juist op die momenten dat je dat bij jezelf herkent is het misschien wel een natuurlijke reflex om daarover te zwijgen uit schaamte. Of anderen af te leiden door op iets op iemand anders te wijzen. Dat is niets nieuws onder de zon. Adam deed dat al toen er van de vrucht gegeten was en Adam wees op ‘die vrouw die u mij gegeven hebt.
Het adagium in onze cultuur ‘ieder voor zich’ versterkt die neiging tot zwijgen of dingen onder het tafelkleed vegen waarvan het zoveel mooier zou zijn als we ervan konden leren. Leren begint bij bewustwording… en tijd en aandacht kunnen ons helpen open te bloeien. Als we bewust tijd inruimen voor gesprekken op een dieper level. Met heel mijn hart geloof ik dat juist dat wanneer we echt bereid zijn te luisteren we elkaar kunnen helpen bloeien en groeien in het ontdekken van het leven zoals God het bedoeld heeft. Vol vreugde in verbinding met jezelf, de ander en met God je Schepper. Elke dag opnieuw met vallen en opstaan. Door Jezus Christus, die ons uitnodigt te geloven in bloei: Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. En het mooie is, bij die uitnodiging hoort ook een belofte: Als iemand in mij blijft en ik in hem dan zal hij of zij veel vruchtdragen.

Wil jij ook meer tot bloei komen of verlang je er naar dat de vriendschappen of relatie met een zus of echtgenoot zich meer zal verdiepen gun jezelf dan 7 weken verdieping in die verbinding met God, de ander en jezelf.